skip to Main Content
Steiger Keuring

Steiger keuring

Kies voor optimale veiligheid op de steiger

Als u beroepsmatig gebruik maakt van steigers, dan is het natuurlijk de bedoeling dat dit een veilige en goedgekeurde steigers zijn. We hoeven u waarschijnlijk niet uit te leggen dat werken op hoogte risico’s met zich meebrengt. Om die risico’s tot een minimum te beperken, is een veilige steiger van groot belang als u als schilder bent of in de bouw werkt. Een steiger die niet goed ingesteld staat, is levensgevaarlijk. Dit geldt ook voor steigers die bij voetpaden staan. Ook al zet u de steiger goed neer, de steiger moet daarnaast ook aan een aantal belangrijke eisen voldoen. In dit blog leest u wat u moet weten over een professionele steiger keuring.

Strengere eisen steigers

Sinds een aantal jaren worden er steeds meer veiligheidseisen aan steigers gesteld. Die eisen gelden zowel voor de constructie en samenstelling van de steigers als voor de opbouw en verankering ervan. Deze strengere regels gelden sinds 1 januari 2018 en zijn ingevoerd wegens het grote aantal ongelukken, die in het recente verleden regelmatig voorkwamen.

Welke veiligheidseisen voor steigers?

Welke veiligheidseisen worden aan (het gebruik van) steigers gesteld?

  • Er moet voldoende valbeveiliging aan steigerplatforms bevestigd zijn
  • Voordat de gebruiker van de steiger naar de andere steiger loopt, moet er voldoende randbeveiliging op heuphoogte zijn aangebracht
  • Onderdelen zijn moeilijker los te maken, hierdoor zijn ze stabieler geworden
  • De steiger moet bevestigd worden (vastklinken) aan het gebouw of pand
  • De opbouwinstructies moeten gevolgd worden bij het neerzetten van de steiger
  • Deze nieuwe opbouwinstructies maken het makkelijker om de steiger op te zetten
  • Let op de maximale afstand tussen steiger en gevel

Periodieke steiger keuring

Als werkgever bent u verplicht om uw werknemers professioneel klimmateriaal en steigers te bieden voor werken op hoogte en die voldoen aan de actuele wettelijke regelgeving. Volgens de wet moet dit klimmateriaal periodiek gekeurd worden. U kunt een steiger keuring laten doen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Van dat bedrijf ontvangt u ook de benodigde keuringstickers en veiligheidscertificaten.

Voor meer informatie over een steiger keuring kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top