skip to Main Content
Het Belang Van Goede Fundering

Het belang van goede fundering

Voorkom dat uw pand scheef zakt!

Wanneer u een huis gaat (laten) bouwen, dan is de fundering daarbij uiteraard ontzettend belangrijk. Zonder goede fundering kan uw pand scheefzakken of in zijn geheel een stuk omlaag zakken, dat brengt in de meeste gevallen veel schade met zich mee. Wij vertellen u graag meer over de verschillende soorten fundering waar u uit kunt kiezen.

Strokenfundering

Strokenfundering is een funderingsmethode die ook wel strookfundering of sleuvenfundering wordt genoemd. Strokenfundering wordt meestal toegepast op een vaste ondergrond. De fundering bestaat uit stroken of platen die zijn vervaardigd uit gewapend beton. De muren worden vervolgens op de fundering gebouwd. De benodigde aanlegbreedte en -hoogte zijn afhankelijk van de uitslag van het bodemonderzoek en de omvang van het gebouw dat op de fundering komt te staan. Wilt u uw gebouw extra isoleren? Dan kan er onder de vloer nog een isolatieplaat worden geplaatst.

Paalfundering

Zit de draagkrachtige grond te diep, bijvoorbeeld onder moeras, klei, of veengrond? Dan is een paalfundering waarschijnlijk de beste oplossing voor uw project. Bij dit type fundering worden er betonnen palen de grond in geschroefd, geheid of geboord. Paalfundering is ontzettend stevig, maar relatief is het een duurdere oplossing. Paalfundering is vooral vaak nodig in streken in het noordwestelijke gedeelte van Nederland, omdat daar de ondergrond in sommige gebieden wat minder draagkrachtig is. Vroeger werd dit soort fundering geplaatst met houten palen, daarop kwam dan een oplanger van beton te liggen. Tegenwoordig wordt echter vrijwel altijd de paalfundering met betonnen palen toegepast.

Zwevende vloerplaat

Een algemene funderingsplaat, oftewel een zwevende vloerplaat, is een andere funderingsmethode die wordt toegepast wanneer de draagkrachtige grond te diep zit. De vloerplaat gedraagt zich als het ware als een vlot. Deze fundering wordt niet ondersteund door fundamenten, maar wordt rechtstreeks op de ondergrond gestort. Onder de muren zijn echter wel verzwaringen nodig. Dit kan in de vorm van balken of extra wapening. De funderingsplaat moet minimaal 80 centimeter onder het maaiveld geplaatst worden. In de meeste gevallen kan er ook gebruik gemaakt worden van isolatieplaten.

Advies over de meest geschikte fundering

Weet u niet zo goed welke funderingsmethode het meest geschikt is voor uw project? Stuur ons dan gerust een mailtje, wij denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top