skip to Main Content

Wat doet een metaalbedrijf?

Werkzaamheden in een metaalbedrijf

We gebruiken met zijn allen veel metaal in ons dagelijks leven. Maar we staan er eigenlijk niet bij stil hoe en door wie dat metaal bewerkt en/of geproduceerd wordt. Tijd dus om ons een keer af te vragen wat een metaalbedrijf nu eigenlijk precies doet.

Soorten metaalbedrijven

‘De metaal’ is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse soort metaalbedrijven. Het is een omvangrijke sector die bijvoorbeeld als volgt ingedeeld kan worden:

  • Basis metaalbedrijf
  • Metaalbedrijf voor enkelvoudige metalen producten
  • Metaalbedrijf voor samengestelde metalen producten
  • Metaalbedrijf voor onderdelen voor apparaten, machines en werktuigen
  • Metaalbedrijf voor productie van machines, apparaten, instrumenten en transportmiddelen

Basis metaalbedrijf voor enkelvoudige producten

Een basis metaalbedrijf houdt zich bezig met de productie van onder andere plaatstaal, staafstaal, profielstaal en blik. In walserijen maken ze plaatstaal. Ook kunnen ze oppervlaktebehandelingen toepassen, zoals galvaniseren. Verder maken ze halffabrikaten voor verdere verwerking door andere metaalbedrijven. Zo maken ze bijvoorbeeld producten als bouten, moeren en assen. Ook producten die in gieterijen worden gemaakt en in smederijen worden gerekend tot de enkelvoudige metalen producten, omdat ze uit één geheel bestaan.

Metaalbedrijf voor samengestelde metalen producten

Samengestelde metalen producten zijn constructies die worden gemaakt door staalconstructiebedrijven. Dat doen ze met behulp van lasprocessen. Lassers in een metaalbedrijf die niet kunnen samenstellen, noemt men ook wel aflassers.

Metaalbedrijf dat apparaten en machines maakt

Er zijn ook metaalbedrijven die als toeleveranciers voor de werktuigbouw fungeren. Deze maken onderdelen en halffabricaten voor machines en apparaten. Dit zijn de complexere producten, omdat ze uit meerdere onderdelen (kunnen) bestaan. Zo maken ze bijvoorbeeld onderdelen vervaardigd door middel van machinebankwerken, maar ook verspaning, boren, eroderen en vonkverspaning.

Metaalbedrijf voor productie van machines, apparaten, instrumenten en vervoersmiddelen

In dit segment zijn machinefabrieken en metaalbedrijven actief die zich bezighouden met de productie van transportmiddelen, zoals auto’s, treinen en vliegtuigen. Ook de scheepsbouw en de jachtbouw vallen hieronder. Het is kortom een brede metaalsector waar complexere producten worden gemaakt die uit meerdere onderdelen bestaan.

Metaalbedrijven zijn op vele locaties in Nederland te vinden. Zoekt u bijvoorbeeld een metaalbedrijf in Zuid-Holland? Dan vindt u die in deze provincie gegarandeerd.

Vond u dit een interessant artikel? Wij horen graag van u via ons contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top