skip to Main Content
Wat Is Verspanen?

Wat is verspanen?

Uitleg over de methoden van metaalbewerking

Verspanen is een metaalbewerking waarbij een metalen product vormgegeven wordt door gecontroleerd materiaal weg te snijden. De metaalschilfers die hierbij vrijkomen noemt men spanen. Verspanende bewerkingen die veel worden uitgevoerd zijn frezen, boren, zagen, tappen, kotteren en draaien. We lichten hieronder enkele verspanende technieken toe.

Frezen

Frezen is de bewerking waarbij een cilindrische frees met één of meer snijtanden, radiaal wordt aangedreven wordt om snijdende beweging te maken. De draaiende frees wordt door lineaire bewegingen naar het metaal geleid. Op het moment dat de frees in contact komt met zijn doel zal deze met behulp van de snijkanten het metaal verspanen. Met een freesmachine kun je complexe en grote werkstukken frezen. Tegenwoordig zijn freesmachines uitgerust met computersoftware die CNC-frezen mogelijk maakt.

Boren

Boren is een verspanende bewerking waarbij snijgereedschap met 2 snijkanten radiaal wordt aangedreven en lineair in één richting (z-richting) wordt verplaatst. Dat levert ronde gaten op. Het snijgereedschap is vaak een boor, maar ook bepaalde frezen zijn inzetbaar. Bij het boren worden de spanen omhoog weggedrukt.

Tappen

Tappen is een verspanende bewerking waarbij schroefdraad wordt aangebracht in een gat. Een tap is een snijgereedschap met een vaste maat in de gewenste maat schroefdraad. Een tap is kruisvormig en bevindt zich in een denkbeeldige cilinder. Aan het uiteinde van het kruis zitten de snijgroeven in de vorm van draad. De diepte van de snijgroeven lopen toe naarmate de tap dieper komt, waardoor deze niet in een rotatie volledig schroefdraad hoeft te snijden. Bij te stevig materiaal kan in meerdere stappen getapt worden.

Dit waren enkele verpanden technieken voor bijvoorbeeld rvs verspanen. Er zijn er uiteraard meer. Die komen wellicht in een volgend blog later aan de orde.

Reageren op dit blog? Stuur een bericht via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top