skip to Main Content

10 tips voor een mooie terrasoverkapping

Waar moet u rekening houden bij een terrasoverkapping?

Bij de bouw van een terrasoverkapping moet u met verschillende zaken rekening houden. In dit blog vindt u tien tips: voor de lichtinval, waterafvoer, overkapping, klimop, zonne-energie, verwarming, verlichting, vochtbestendigheid, het materiaal en het samenhangende geheel.

1. Lichtinval

Bij de bouw van een terrasoverkapping is de schaduw- en lichtinval natuurlijk een van de eerste zaken waarmee u rekening moet houden. De overkapping moet zo worden vormgegeven dat er nog voldoende licht je huis kan binnen schijnen en dat je optimaal profiteert van de zon en/of schaduw. Een overkapping van glas kan bijvoorbeeld zorgen voor een prachtige lichtinval en ziet er luxe uit. Nadelen van glas zijn echter weer dat het prijzig is en niet te herstellen als het breekt. Daarnaast biedt glas geen privacy. Een terrasoverkapping van hout of aluminium is daarom vaak een zeer goed alternatief.

2. Waterafvoer

Belangrijk is dat u bij een terrasoverkapping gedacht wordt aan een goede afwatering. Het water kunt u bijvoorbeeld opvangen in een stijlvolle regenton. Het opgevangen regenwater kunt u hergebruiken. Bij een slechte afwatering is er kans dat water over de randen stroomt of dat er stilstaand water ontstaat. Dat maakt zitten op uw terras minder aangenaam, want stilstaand water trekt weer insecten aan, zoals muggen.

3. Witte overkapping

Een goede optie is om de houten constructie van uw overkapping wit te schilderen. Dit biedt verschillende voordelen: wit breekt het zonlicht, waardoor het onder een witte overkapping koeler blijft dan onder een donkere overkapping. Daarnaast heeft een witte constructie een lichte en frisse uitstraling en lijkt een witte overkapping optisch gezien groter.

4. Verwarming

Wilt u ook tot laat in de zomeravonden, als het koeler wordt, onder uw terrasoverkapping zitten? Of wilt u ook buiten het warme zomerseizoen onder de overkapping zitten? Dan is het verstandig een vorm van verwarming te hebben. Een buitenhaard of terrashaard geeft niet alleen warmte, maar creëert ook warmte en gezelligheid. Een andere praktische optie is het gebruik van warmtepanelen, maar u moet er rekening mee houden dat deze veel energie kunnen verbruiken.

5. Verlichting

Als u lekker lang wilt buiten zitten onder uw terrasoverkapping kan natuurlijk ook een goede verlichting niet ontbreken. U heeft hierbij de keuze uit halogeen- of led-verlichting, waarbij led-verlichting meestal de voorkeur heeft. Led-verlichting is dan wel duurder in de aanschaf dan halogeen-verlichting, maar verdient zichzelf terug omdat het een langere levensduur heeft en een lager energieverbruik heeft.

6. Klimop

Wilt u uw terrasoverkapping minder opvallend maken? En wilt u tegelijkertijd meer privacy? Dan is het handig om gebruik te maken van de natuur en er klimop overheen te laten groeien.

7. Zonne-energie

Een terrasoverkapping kunt u ook gebruiken om er zonnepanelen op te plaatsen. Zo wordt u zelfvoorzienend in energie en bent u goed bezig voor het milieu! De zonnepanelen kunt u eventueel gebruiken om warmtepanelen mee van energie te voorzien.

8. Materiaalkeuze

Voor het materiaal van een terrasoverkapping zijn er verschillende keuzes. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor overkapping van aluminium of van hout. Een aluminium overkapping heeft een moderne uitstraling, is licht en sterk, niet gevoelig voor UV-straling en warmte, roest niet en is bestand tegen schimmels. Een houten overkapping heeft een warmere uitstraling en is een relatief voordelige oplossing.

9. Vochtbestendigheid van het materiaal

Bij de keuze van het materiaal moet u niet alleen kijken naar het design, maar ook naar de vochtbestendigheid van het materiaal. U wilt immers niet dat uw spullen beschadigd raken door water. Ook moet er geen vocht worden vastgehouden, want ook vochtige lucht kan uw spullen beschadigen.

10. Samenhangend geheel

Tot slot is het uiteraard belangrijk bij uw terrasoverkapping te kiezen voor een samenhangend geheel. Kies voor een ontwerp en een materiaal dat goed aansluit bij uw huis en andere eventuele andere gebouwen in uw tuin. Ook is het natuurlijk mooi als de overkapping aansluit op de achtergrond wat betreft design.

Back To Top